Disjunctoare
Cu ajutorul disjunctoarelor se expansionează maxilarul superior pentru a restabili echilibrul între lățimea arcadelor, pentru a ameliora respirația și pentru a crea spațiul necesar erupției armonioase a dinților permanenti (in cazul în care se utilizează în dentația mixtă).
Elementul activ, cel care produce efectul de lărgire al arcadei dentare superioare, este un șurub care poate fi acționat de către pacient (sau părinții pacientului) de una sau două ori pe zi, dimineața și seara după indicațiile medicului ortodont. Acest lucru duce la dilatarea rapidă a maxilarului superior prin deschiderea suturii medio-palatine.
Care este vârsta ideală pentru utilizarea disjunctoarelor?
Utilizarea disjunctoarelor maxilare este indicată în special în cazul copiilor unde procesul de creștere a maxilarului superior nu este încă finalizat, sutura medio-palatină să nu se fi osificat în totalitate – deci înainte de aproximativ 13 ani la fete şi 15 ani la băieţi (vârsta ideală fiind 7-10 ani). Disjunctoarele se pot utiliza cu succes și pentru pacienti adulți în combinație cu chirurgia ortognatică.
La ce să vă așteptați după aplicarea disjunctorului?
- O stare de disconfort care variază de la un individ la altul şi care dispare după câteva zile de purtare.
- Dificultăţi în masticație și vorbire. Deși pot fi deranjante după câteva zile se ameliorează (recomandăm cititul cu voce tare).
- Hipersalivație – durează câteva zile, până ‘se obișnuieste cavitatea bucală’ cu prezența unui corp străin.
- Pot apărea leziuni ale limbii din cauza componentelor metalice din care este confecţionat dispozitivul.
- Senzaţie de tensiune la nivelul dinţilor şi maxilarelor ori de câte ori se activează şurubul pentru stimularea dilatării; durează aproxmativ 5-10 minute.
- Apariția unui spaţiu între incisivii superiori – este un indicator al funcţionării tratamentului. Nu vă îngrijoraţi, nu va rămâne aşa, spaţiul se va reorganiza de la sine prin migrări dentare datorită ligamentelor parodontale dintre cei doi incisivi.
Când se indică purtarea unui disjunctor maxilar?
În cazul afecțiunilor următoare datorate maxilarului îngust / compresiei de maxilar :
- Înghesuire dentară.
- Canin inclus sau malpozitionat / ectopic – din cauza lispei de spațiu pentru erupție.
- Ocluzie (mușcătură) inversă care implică mai mulți dinți, existând o discrepanță semnificativă între dimensiunea maxilarului și a mandibulei.
- Laterodevierea mandibulară funcțională (mandibula situată într-o parte).
- Probleme respiratorii.