Aparate dentare de contenție
Cum funcționează?
Contenția este necesară deoarcece în timpul tratamentului ortodontic au loc schimbări de anvergură la nivelul structurilor parodontale (ligamente, os). Ligamentele care fixează dinții de os, în timpul tratamentului ortodontic se întind, pe măsură ce dinții sunt mutați în noua lor poziție. După îndepărtarea aparatului, aceste ligamente modificate, tind să readucă dinții în poziția inițială. Acest fenomen se numește recidivă. Pentru a se asigura „fixarea” dinților în noua poziție, trebuie ca ei să mai fie ținuți pe loc o perioadă suplimentară. Aici intră în funcțiune aparatul de contentie, care creează condițiile necesare pentu reorientarea fibrelor ligamentare si remineralizarea osoasă.
Cât timp trebuie purtat aparatul de contenție?
Tratamentul de contenție diferă de la caz la caz. Medicul specialist ortodont va face recomandările necesare la sfârșitul tratamentului cu aparat dentar, în funcție de gravitatea afecțiunii tratate, vârsta pacientului și stabilitatea ocluzală.
Tipuri de aparate de contenție
Aparatele de contenție fixe
- Pot fi confecționate din mai multe tipuri de materiale (metal, fibră de sticlă).
- Se cimentează cu material compozit pe fața linguală (din spate) a dinților.
- Nu pot fi îndepărtate de către pacient.
- Necesită o igienă riguroasă.
Aparatele de contenție mobile
- Se fabrică în laboratorul de tehnică dentară dintr-un material special, și în general se poartă doar pe timpul nopții.
- Sunt mai multe tipuri: plăcuțe, gutiere transparente, etc.
- Se pot îndepărta de către pacient.