Asociaţia de Ortodonţie recomandă ca fiecare copil să fie evaluat ortodontic înainte de a împlini vârsta de 7 ani. Recomandarea noastră însă, este ca prima evaluare să fie efectuată la vârsta de 3 ani. Intervenţia precoce poate preveni probleme grave şi ireversibile şi poate elimina chiar nevoia de a purta aparat dentar.
Nu! ‘Niciodată nu este prea târziu.’ Purtarea aparatului dentar nu ține cont de vârstă! Într-adevăr, tratamentul ortodontic în copilărie garantează rezultate într-o perioadă mai scurtă de timp. Vârsta însă, nu este un factor care să excludă tratamentele ortodontice cu aparate dentare, beneficiile fiind foarte solide atât în cazul copiilor cât și în cazul adulților.
În general, problemele ortodontice necorectate pot duce la apariția următoarelor situații:
Da! Alignerele (Invisalign sau Spark) reprezintă o alternativă ‘invizibilă’ și total non-invazivă la aparatele dentare cu bracketuri. Metoda cu alignere vă va alinia dinţii și va corecta mușcătura utilizând o serie de gutiere transparente, detaşabile, aproape invizibile. Aceste elemente transparente (gutierele) sunt create special pentru cazul dumneavoastră și lucrează prin aplicarea unor forțe controlate și constante.
Nu. Spre deosebire de aparatele clasice cu bracketuri, aparatele invizibile Invisalign și Spark vă oferă posibilitatea de a le înlătura la ora mesei. Astfel, veți putea mânca orice doriţi și în timpul tratamentului. Deci, nu este necesară restricţionarea mâncărilor preferate pe perioada tratamentului cu aparat dentar invizibil.
Alinerele trebuie purtate în permanenţă pe durata tratamentului, exceptând momentele în care mâncaţi, vă spălaţi pe dinţi sau folosiţi aţa dentară.
Aparatul dentar Invisalign deplasează dinții în poziția dorită cu ajutorul alignerelor / gutierelor (elemente transparente care se aplică pe dinți). Alignerele Invisalign aplică forțe controlate asupra dinților. Alignerele se schimbă la un interval stabilit de către medicul ortodont (intervalul poate să fie 7, 10 sau 14 zile). Spre deosebire de aparatele dentare tradiționale, Invisalign controlează nu numai gradul de deplasare a fiecărui dinte în parte, ci și momentul deplasării. Astfel rezultă un sistem eficient de aplicare a forţelor, care deplasează dinții în poziția prescrisă dorită.
În marea majoritate a cazurilor, tratamentele ortodontice nu sunt dureroase. În general apare un disconfort în primele zile după aplicarea aparatului ortodontic. Diconfortul constă în sensibilitate la nivelul dinților și iritatii / mici leziuni la nivelul mucoasei bucale. În doar 3-4 zile, maximum o săptămână, aceste senzații se vor atenua și vor dispărea complet.
Controalele / activările ortodontice se efectuează la intervale de aproximativ 4-12 săptămâni, însă acest interval diferă de la caz la caz și diferă de asemenea în funcție de tipul aparatului dentar utilizat în tratament. Deci, medicul ortodont va decide în funcție de specificul cazului dumneavoastră, cât de des trebuie să vă prezentați la control pentru activare.
Prima noastră opțiune este întotdeauna evitarea extracțiilor dentare utilizând un plan de tratament nonextracțional de fiecare dată când acest scenariu este posibil. Recurgem la extracții doar în situațiile în care acestea reprezintă singura variantă pentru continuarea tratamentului. Extracțiile dentare pot fi necesare pentru creerea de spațiu în vederea rezolvării înghesuirilor dentare severe, și / sau corectarea mușcăturii.
Tratamentele ortodontice se pot achita atât numerar cât și cu orice card bancar; atât carduri emise în România cât și carduri internaționale. Anumite manopere, care implică costuri ridicate, se pot plăti în mai multe tranșe.
Mini-implantul ortodontic este un șurub din titan, asemănător cu implantul dentar dar de dimensiuni reduse. Mini-implanturile sunt utilizate în scop ortodontic, pentru a ajuta la deplasarea dinților în direcții în care aparatul dentar clasic nu are eficiență. În funcție de direcția în care medicul ortodont dorește mișcarea dintelui, mini-implantul ortodontic intervine ca un sistem de ancorare pentru a face posibilă această deplasare.
Mini-implanturile pot fi asociate tuturor tipurilor de sisteme de aparate ortodontice. În comparație cu implantul dentar folosit pentru înlocuirea dinților absenți, mini-implantul ortodontic are mai putine limitări anatomice iar procedura de inserare și îndepărtare este mult mai simplă. Implantul dentar clasic, utilizat în scop protetic, are nevoie de o perioadă mai lungă de osteointegrare. Mini-implantul ortodontic este folosit ca mijloc temporar de ancorare și nu necesită un timp îndelungat de stabilizare în os.
Procedura de inserare a mini-implantului ortodontic este una foarte simplă și nedureroasă. Mini-implanturile se inserează cu anestezie locală de cantitate minimă aplicată în prealabil, dezinfecție locală și procedura de inserare. Întreaga procedură durează aproximativ 10 minute. Mini-implanturile se poziționează cel mai frecvent între rădăcinile dentare, însă pot fi inserate și în alte zone cum ar fi zona retromolară, tuberozitate sau palatul dur.
Sunteți mulumit de experiența dvs. în cabinetul nostru? Dacă doriți să împărtășiți și altora, oferiți-le informații. Scrieți o recomandare, să ajutați alți pacienți.
(+4) 0744 956 659